TWAROŻEK ŚNIADANIOWY
30 dag chudego sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka,
¾ szklanki jogurtu
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku
sól
Ser rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem, lekko przyprawić solą,
wyporcjować na talerzyki. Każdą porcję posypać szczypiorkiem. Podawać na
śniadanie z dodatkiem ciemnego, najlepiej chrupkiego, pieczywa. Zamiast
szczypiorku można do posypania wykorzystać nasiona kminku.
PowrótStrona Główna
TWAROŻEK WIOSENNY
30 dag sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka
2 pęczki rzodkiewek
2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
0,5 szklanki kefiru dwudniowego
sól
Ser rozetrzeć widelcem; jeśli jest bardziej suchy, utrzeć na tarce z dużymi
otworami. Wymieszać z kefirem, lekko posolić. Rzodkiewki oczyścić z dużych
liści, pozostawiając jedynie młode środkowe. Odkrajać korzonki. Oczyszczone
rzodkiewki umyć, pokrajać w plasterki lub cząstki. Środkowe listki posiekać,
dodać do twarogu, dodając jednocześnie koperek. Wyporcjować na talerzyki.
Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.
PowrótStrona Główna
TWARÓG W SOSIE POMIDOROWYM
30 dag chudego sera twarogowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego selera
4 łyżki umytej drobno posiekanej naci pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Ser pokrajać w słupki, ułożyć spiętrzając na salaterce, lekko oprószyć solą i
posypać 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki, a następnie zalać sosem
przygotowanym jak niżej: ugotowany seler przetrzeć przez sito, wymieszać z
przecierem pomidorowym, dodać drobno posiekany czosnek i 2 łyżki pietruszki.
Przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Podawać z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SER TWAROGOWY OPIEKANY
40 dag chudego sera twarogowego
1/2 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
sól
Wybrać ser dobrze odciśnięty, zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w sztabki o
grubości t-1 1/2 cm. Patelnię o grubym dnie lub patelnię pokrytą powłoką typu
teflon posmarować oliwą albo olejem. Na rozgrzanej patelni układać sztabki
sera, opiec lekko rumieniąc, posolić. Podawać od razu po opieczeniu, posypując
na talerzu posiekaną pietruszką. Obowiązkowym dodatkiem będzie surówka i
kawałek ciemnego pieczywa do kaidej porcji.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z RZODKIEWKĄ LUB RZEPKĄ
30 dag chudego sera twarogowego
2 pęczki rzodkiewek lub 20 dag czarnej rzepki
15 dag cebuli
4 łyżki drobno pokrajanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków mlecza, czyli mniszka lekarskiego
1 szklanka jogurtu
sól
pieprz
Ser powinien być zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w kostkę. Rzodkiewki
oczyścić, odcinając liście, z wyjątkiem młodych, środkowych, które trzeba
zostawić. Oczyszczone rzodkiewki umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w
cienkie piórka, posolić. Rzodkiewki pokrajać w cząstki, listki posiekać. Listki
rzodkiewek i mniszka wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem.
Pokrajany ser wyłożyć na salaterkę, dookoła obłożyć rzodkiewką lub utartą na
tarce rzepką. Wszystko posypać szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Od
razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem, najlepiej w postaci tostów.
PowrótStrona Główna
ZIOŁOWA SAŁATKA Z TWAROGU
40 dag chudego sera twarogowego
8 łyżek umytych, drobno pokrajanych ziół przyprawowych mieszanych ·(szczypiorek
pietruszka, szałwia, estragon, bazylia, majeranek, lubczyk)
15 dag jabłek
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
1/2 szklanki kefiru
sól
sok cytrynowy
pieprz
Wybrać ser zwarty, bez tendencji do kruszenia się. Pokrajać go w kostkę lub
sztabki. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skrapiając
sokiem cytrynowym. Wymieszać z kefirem i śmietanką, dodać drobniutko posiekany
czosnek, przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Pokrajany twaróg ułożyć,
spiętrzając na salaterce, posypać posiekanymi przyprawami, polać sosem i od
razu podawać bez dodatków lub z chlebem tostowym.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z POMIDORAMI
40 dag chudego sera twarogowego
30 dag pomidorów
10 dag cebuli
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z nacią pietruszki
ľ szklanki jogurtu
sól
Ser pokrajać w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać,
opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć
równomiernie na powierzchni sera. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki,
pokrajać w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt wymieszać z pokrajaną
zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę i od razu podawać
bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z SELERAMI
40 dag chudego białego sera
15 dag selera
15 dag jabłek
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
ľ szklanki jogurtu
sok cytrynowy lub ocet owocowy,
sól
pieprz
Ser pokrajać w kostkę. Seler i jabłka umyć, obrać, opłukać. Jabłka pokrajać w
drobną kostkę, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Seler utrzeć na
tarce z dużymi otworami. Rozdrobnione jabłko i seler wymieszać z serem i nacią
pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Jogurt rozmieszać i polać nim wyłożoną
na salaterkę sałatkę. Podawać bez dodatków lub z chrupkim pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU I SAŁATY LUB CYKORII
40 dag chudego sera twarogowego
20 dag liści zielonej sałaty lub kolb cykorii,
4 łyżki umytej, drobno pokrajanej naci pietruszki
sok cytrynowy
2 ząbki czosnku,
1 szklanka jogurtu
sól
Ser twarogowy pokrajać w drobną kostkę. Liście sałaty lub kolby cykorii umyć,
osączyć, pozostawić na sicie, żeby obeschły. Następnie liście pokrajać w
makaronik, a cykorię - w poprzek kolb, na grubość ok. 1 cm. Sałatę lub cykorię
wymieszać z jogurtem, dodając drobniutko posiekany czosnek. Przyprawić solą do
smaku, a następnie ostrożnie wymieszać z pokrajanym serem. Wyłożyć na salaterkę
i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z PAPRYKĄ
30 dag chudego sera twarogowego
25 dag strąków czerwonej papryki
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka musztardy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
sól
pieprz,
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy lub naci pietruszki
Strąki papryki umyć, każdy przekrajać na pół, usunąć nasiona, włożyć do wrzącej
wody, gotować pod przykryciem 3-4 min. Odcedzić, a gdy nieco przestygnie, obrać
ze skórki, pokrajać w makaronik. Ser pokrajać w kostkę. Musztardę rozetrzeć z
oliwą, ucierając dodać soku cytrynowego lub octu owocowego, posolić. Wymieszać
ser z papryką, połową zieleniny i przygotowaną zaprawą. Sprawdzić smak,
ewentualnie przyprawić solą. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać
resztą pietruszki lub rzeżuchy. Podawać dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z PORAMI
40 dag białego chudego sera
30 dag porów
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka sosu sojowego lub zaprawy do zup typu maggi
sok cytrynowy lub ocet owocowy
1 ząbek czosnku
sól
Ser pokrajać w kostkę. Pory oczyścić, przyciąć stwardniałe części zielone, umyć
bardzo starannie, sprawdzając, czy pomiędzy zewnętrznymi liśćmi nie pozostały
resztki ziemi. Osączyć. Oliwą lub olej rozetrzeć z sosem sojowym i sokiem
cytrynowym lub winnym octem. Rozprowadzić 3-4 łyżkami chłodnej przegotowanej
wody, dodać roztarty czosnek. Pory pokrajać w cienką słomkę, wymieszać z
przygotowanym sosem a następnie z pokrajanym serem i rzeżuchą. Wyłożyć na
salaterkę. Podawać bez dodatków lub z pieczywem chrupkim.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z OGÓRKIEM KWASZONYM
40 dag chudego białego sera
30 dag ogórków kwaszonych
10 dag cebuli
3/4 szklanki jogurtu
1 ząbek czosnku
4 łyżki umytej drobno pokrajanej naci pietruszki
Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Wybrać jędrne ogórki kwaszone, pokrajać w
drobne paski. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka. Czosnek
rozetrzeć, wymieszać z jogurtem i posiekaną pietruszką. Pokrajany ser połączyć
z cebulą i ogórkami, wyłożyć na salaterkę. Polać sosem jogurtowym i od razu
podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z CUKINIĄ
30 dag chudego sera twarogowego
30 dag cukini
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1 szklanka jogurtu,
sól
sok cytrynowy
ząbek czosnku
Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Cukinię i pomidory umyć. Cukinię pokrajać w
drobne słupki skrawając resztki dna kwiatowego i nasadę szypułki, włożyć do
wrzącej osolonej wody. Gotować przez 5 minut. Ostudzić, odcedzić, lekko skropić
sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić. Ser
wymieszać z cebulą, cukinią i posiekaną zieleniną. Czosnek posiekać, rozetrzeć
z solą lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem
cytrynowym. Sałatkę serową wyłożyć na salaterkę, polać sosem jogurtowym,
obłożyć dookoła pokrajanymi w cząstki pomidorami. Podawać bez dodatków lub z
ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
40 dag chudego sera twarogowego
20 dag fasolki szparagowej ugotowanej lub konserwowej odcedzonej z zalewy
15 dag jabłka
4 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
¾ szklanki jogurtu,
sól
sok cytrynowy
Ser pokrajać w kostkę. Ostudzoną fasolkę pokrajać w kawałki o długości ok. 1
cm. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, wymieszać z musztardą i jogurtem. Jabłko
umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym, a
następnie wymieszać z jogurtem. Sos przyprawić do smaku solą. Pokrajany ser
połączyć z fasolką i koperkiem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem. Podawać bez
dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z WARZYWAMI
30 dag chudego sera twarogowego
10 dag ugotowanej marchewki
10 dag ugotowanego selera
10 dag ugotowanej brukselki
10 dag ugotowanej czerwonej papryki
4 łyżki umytego, pokrajanego drobno szczypiorku z koperkiem i nacią pietruszki
¾ szklanki kefiru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki musztardy
sól
Sos sojowy lub przyprawę do zup typu Maggi rozetrzeć z musztardą i połączyć z
kefirem: Przyprawić do smaku solą. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Ser
pokrajać w kostkę. Marchew, seler i paprykę pokrajać w makaronik. Rozdrobnione
warzywa i brukselkę wymieszać z serem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem.
Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
Sklarowane masło GHEE (Indie)
1/2 kg masła
1. Masło stopić w rondlu o grubym dnie.
2. Podgrzewać na płytce azbestowej, około 40 min., trzymując stałą temperaturę.
Nie dopuścić do zagotowania. Większość płynu. wyparuje, a zanieczyszczenia
opadną na dno.
3. Przecedzić masło przez kilka warstw gazy.
Sklarowane masło przy smażeniu w wysokich temperaturach nie pali, się.
Może być przechowywane w lodówce przez rok.
PowrótStrona Główna
TWAROŻEK ŚNIADANIOWY
30 dag chudego sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka,
¾ szklanki jogurtu
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku
sól
Ser rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem, lekko przyprawić solą,
wyporcjować na talerzyki. Każdą porcję posypać szczypiorkiem. Podawać na
śniadanie z dodatkiem ciemnego, najlepiej chrupkiego, pieczywa. Zamiast
szczypiorku można do posypania wykorzystać nasiona kminku.
PowrótStrona Główna
TWAROŻEK WIOSENNY
30 dag sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka
2 pęczki rzodkiewek
2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
¾ szklanki kefiru dwudniowego
sól
Ser rozetrzeć widelcem; jeśli jest bardziej suchy, utrzeć na tarce z dużymi
otworami. Wymieszać z kefirem, lekko posolić. Rzodkiewki oczyścić z dużych
liści, pozostawiając jedynie młode środkowe. Odkrajać korzonki. Oczyszczone
rzodkiewki umyć, pokrajać w plasterki lub cząstki. Środkowe listki posiekać,
dodać do twarogu, dodając jednocześnie koperek. Wyporcjować na talerzyki.
Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.
PowrótStrona Główna
TWARÓG W SOSIE POMIDOROWYM
30 dag chudego sera twarogowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego selera
4 łyżki umytej drobno posiekanej naci pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Ser pokrajać w słupki, ułożyć spiętrzając na salaterce, lekko oprószyć solą i
posypać 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki, a następnie zalać sosem
przygotowanym jak niżej: ugotowany seler przetrzeć przez sito, wymieszać z
przecierem pomidorowym, dodać drobno posiekany czosnek i 2 łyżki pietruszki.
Przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Podawać z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SER TWAROGOWY OPIEKANY
40 dag chudego sera twarogowego
1/2 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
sól
Wybrać ser dobrze odciśnięty, zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w sztabki o
grubości 1-1 1/2 cm. Patelnię o grubym dnie lub patelnię pokrytą powłoką typu
teflon posmarować oliwą albo olejem. Na rozgrzanej patelni układać sztabki
sera, opiec lekko rumieniąc, posolić. Podawać od razu po opieczeniu, posypując
na talerzu posiekaną pietruszką. Obowiązkowym dodatkiem będzie surówka i
kawałek ciemnego pieczywa do każdej porcji.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z RZODKIEWKĄ LUB RZEPKĄ
30 dag chudego sera twarogowego
2 pęczki rzodkiewek lub 20 dag czarnej rzepki
15 dag cebuli
4 łyżki drobno pokrajanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków mlecza, czyli mniszka lekarskiego
1 szklanka jogurtu
sól
pieprz
Ser powinien być zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w kostkę. Rzodkiewki
oczyścić, odcinając liście, z wyjątkiem młodych, środkowych, które trzeba
zostawić. Oczyszczone rzodkiewki umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w
cienkie piórka, posolić. Rzodkiewki pokrajać w cząstki, listki posiekać. Listki
rzodkiewek i mniszka wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem.
Pokrajany ser wyłożyć na salaterkę, dookoła obłożyć rzodkiewką lub utartą na
tarce rzepką. Wszystko posypać szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Od
razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem, najlepiej w postaci tostów.
PowrótStrona Główna
ZIOŁOWA SAŁATKA Z TWAROGU
40 dag chudego sera twarogowego
8 łyżek umytych, drobno pokrajanych ziół przyprawowych mieszanych ·(szczypiorek
pietruszka, szałwia, estragon, bazylia, majeranek, lubczyk)
15 dag jabłek
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
1/2 szklanki kefiru
sól
sok cytrynowy
pieprz
Wybrać ser zwarty, bez tendencji do kruszenia się. Pokrajać go w kostkę lub
sztabki. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skrapiając
sokiem cytrynowym. Wymieszać z kefirem i śmietanką, dodać drobniutko posiekany
czosnek, przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Pokrajany twaróg ułożyć,
spiętrzając na salaterce, posypać posiekanymi przyprawami, polać sosem i od
razu podawać bez dodatków lub z chlebem tostowym.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z POMIDORAMI
40 dag chudego sera twarogowego
30 dag pomidorów
10 dag cebuli
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z nacią pietruszki
¾ szklanki jogurtu
sól
Ser pokrajać w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać,
opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć
równomiernie na powierzchni sera. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki,
pokrajać w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt wymieszać z pokrajaną
zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę i od razu podawać
bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z SELERAMI
40 dag chudego białego sera
15 dag selera
15 dag jabłek
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
¾ szklanki jogurtu
sok cytrynowy lub ocet owocowy,
sól
pieprz
Ser pokrajać w kostkę. Seler i jabłka umyć, obrać, opłukać. Jabłka pokrajać w
drobną kostkę, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Seler utrzeć na
tarce z dużymi otworami. Rozdrobnione jabłko i seler wymieszać z serem i nacią
pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Jogurt rozmieszać i polać nim wyłożoną
na salaterkę sałatkę. Podawać bez dodatków lub z chrupkim pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU I SAŁATY LUB CYKORII
40 dag chudego sera twarogowego
20 dag liści zielonej sałaty lub kolb cykorii,
4 łyżki umytej, drobno pokrajanej naci pietruszki
sok cytrynowy
2 ząbki czosnku,
1 szklanka jogurtu
sól
Ser twarogowy pokrajać w drobną kostkę. Liście sałaty lub kolby cykorii umyć,
osączyć, pozostawić na sicie, żeby obeschły. Następnie liście pokrajać w
makaronik, a cykorię - w poprzek kolb, na grubość ok. 1 cm. Sałatę lub cykorię
wymieszać z jogurtem, dodając drobniutko posiekany czosnek. Przyprawić solą do
smaku, a następnie ostrożnie wymieszać z pokrajanym serem. Wyłożyć na salaterkę
i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z PAPRYKĄ
30 dag chudego sera twarogowego
25 dag strąków czerwonej papryki
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka musztardy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
sól
pieprz,
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy lub naci pietruszki
Strąki papryki umyć, każdy przekrajać na pół, usunąć nasiona, włożyć do wrzącej
wody, gotować pod przykryciem 3-4 min. Odcedzić, a gdy nieco przestygnie, obrać
ze skórki, pokrajać w makaronik. Ser pokrajać w kostkę. Musztardę rozetrzeć z
oliwą, ucierając dodać soku cytrynowego lub octu owocowego, posolić. Wymieszać
ser z papryką, połową zieleniny i przygotowaną zaprawą. Sprawdzić smak,
ewentualnie przyprawić solą. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać
resztą pietruszki lub rzeżuchy. Podawać dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z PORAMI
40 dag białego chudego sera
30 dag porów
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka sosu sojowego lub zaprawy do zup typu maggi
sok cytrynowy lub ocet owocowy
1 ząbek czosnku
sól
Ser pokrajać w kostkę. Pory oczyścić, przyciąć stwardniałe części zielone, umyć
bardzo starannie, sprawdzając, czy pomiędzy zewnętrznymi liśćmi nie pozostały
resztki ziemi. Osączyć. Oliwą lub olej rozetrzeć z sosem sojowym i sokiem
cytrynowym lub winnym octem. Rozprowadzić 3-4 łyżkami chłodnej przegotowanej
wody, dodać roztarty czosnek. Pory pokrajać w cienką słomkę, wymieszać z
przygotowanym sosem a następnie z pokrajanym serem i rzeżuchą. Wyłożyć na
salaterkę. Podawać bez dodatków lub z pieczywem chrupkim.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z OGÓRKIEM KWASZONYM
40 dag chudego białego sera
30 dag ogórków kwaszonych
10 dag cebuli
3/4 szklanki jogurtu
1 ząbek czosnku
4 łyżki umytej drobno pokrajanej naci pietruszki
Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Wybrać jędrne ogórki kwaszone, pokrajać w
drobne paski. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka. Czosnek
rozetrzeć, wymieszać z jogurtem i posiekaną pietruszką. Pokrajany ser połączyć
z cebulą i ogórkami, wyłożyć na salaterkę. Polać sosem jogurtowym i od razu
podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z CUKINIĄ
30 dag chudego sera twarogowego
30 dag cukini
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1 szklanka jogurtu,
sól
sok cytrynowy
ząbek czosnku
Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Cukinię i pomidory umyć. Cukinię pokrajać w
drobne słupki skrawając resztki dna kwiatowego i nasadę szypułki, włożyć do
wrzącej osolonej wody. Gotować przez 5 minut. Ostudzić, odcedzić, lekko skropić
sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić. Ser
wymieszać z cebulą, cukinią i posiekaną zieleniną. Czosnek posiekać, rozetrzeć
z solą lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem
cytrynowym. Sałatkę serową wyłożyć na salaterkę, polać sosem jogurtowym,
obłożyć dookoła pokrajanymi w cząstki pomidorami. Podawać bez dodatków lub z
ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
40 dag chudego sera twarogowego
20 dag fasolki szparagowej ugotowanej lub konserwowej odcedzonej z zalewy
15 dag jabłka
4 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
¾ szklanki jogurtu,
sól
sok cytrynowy
Ser pokrajać w kostkę. Ostudzoną fasolkę pokrajać w kawałki o długości ok. 1
cm. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, wymieszać z musztardą i jogurtem. Jabłko
umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym, a
następnie wymieszać z jogurtem. Sos przyprawić do smaku solą. Pokrajany ser
połączyć z fasolką i koperkiem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem. Podawać bez
dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SAŁATKA Z TWAROGU Z WARZYWAMI
30 dag chudego sera twarogowego
10 dag ugotowanej marchewki
10 dag ugotowanego selera
10 dag ugotowanej brukselki
10 dag ugotowanej czerwonej papryki
4 łyżki umytego, pokrajanego drobno szczypiorku z koperkiem i nacią pietruszki
¾ szklanki kefiru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki musztardy
sól
Sos sojowy lub przyprawę do zup typu Maggi rozetrzeć z musztardą i połączyć z
kefirem: Przyprawić do smaku solą. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Ser
pokrajać w kostkę. Marchew, seler i paprykę pokrajać w makaronik. Rozdrobnione
warzywa i brukselkę wymieszać z serem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem.
Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
PowrótStrona Główna
SUFLET Z SERA
50 dag twarogu,
2 łyżki masła,
4 jaja,
pół szklanki śmietany,
10 dag cukru,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
skórka cytrynowa
Ser zemleć 2 razy w maszynce lub przetrzeć przez sito, dodać cukier, masło,
żółtka i dokładnie utrzeć. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wlać śmietanę i
pianę z białek, lekko wymieszać. Masę włożyć do kamiennej salaterki
wysmarowanej masłem lub małych kamionek. Zapiec w piekarniku.
PowrótStrona Główna
SERNIKI ALPEJSKIE
1,5 kg ziemniaków,
50 dag bryndzy,
4 jaja,
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
szczypiorek,
papryka,
gałka muszkatołowa,
cukier
Ziemniaki ugotować. Bryndzę zemleć z ziemniakami, a następnie utrzeć z
przyprawami i dodać żółtka. Ubić pianę z białek i ostrożnie mieszając,
dosypywać mąkę. Formować na desce krążki i smażyć na tłuszczu. Podawać ze
śmietaną i szczypiorkiem.
PowrótStrona Główna
SERNIKI Z RODZYNKAMI
60 dag twarogu,
szklanka mąki pszennej,
5 dag rodzynków,
4 łyżki cukru,
3 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
3 łyżki cukru pudru,
3 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera i starannie
utrzeć. Ubić pianę z białek dodać mąkę i rodzynki. Po wyrobieniu uformować na
desce wałek, pociąć na porcje, nadać im owalny kształt i smażyć na tłuszczu.
Podawać z cukrem i śmietaną.
PowrótStrona Główna
SERNIKI OWOCOWE
50 dag twarogu,
15 dag malin lub truskawek,
10 dag cukru,
szklanka mąki pszennej,
3 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
3 świeże jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser zemleć w maszynce, dodać przetarte maliny lub truskawki i ucierać z cukrem,
wbijając kolejno po jednym żółtku. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą,
dosypując mąkę. Formować owalne serniki i smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać
ze śmietaną.
PowrótStrona Główna
RACUSZKI Z TWAROGU
60 dag twarogu,
25 dag ziemniaków,
1/3 szklanki śmietany,
2 łyżeczki masła,
4 jaja,
4 łyżki tłuszczu,
5 łyżek mąki,
pół szklanki soku owocowego,
cukier
Twaróg zemleć w maszynce razem z ugotowanymi uprzednio ziemniakami. Dodać
śmietanę, masło, żółtka, trochę cukru - ucierać. Ubić pianę z białek i
ostrożnie mieszając, dosypywać mąkę. Masę kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i
smażyć nie rumieniąc. Podawać polane sokiem lub śmietaną i cukrem.
PowrótStrona Główna
TWAROŻEK WIOSENNY
30 dag twarożku,
2/3 szklanki śmietany,
pół pęczka szczypiorku,
pęczek rzodkiewek,
ogórek,
sól,
cukier
Twarożek wymieszać z częścią śmietany i posiekanym szczypiorkiem, dodać
szczyptę soli i cukru. Ułożyć na półmisku, polać resztą śmietany, ozdobić
pokrajaną rzodkiewką i ogórkiem.
PowrótStrona Główna
TWAROŻEK Z MIĘTĄ PIEPRZOWĄ
35 dag twarożku,
2/3 szklanki śmietany,
mięta pieprzowa suszona,
sól,
pieprz mielony,
cukier
Twarożek utrzeć z częścią śmietany, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz cukier
do smaku. Listki mięty rozetrzeć, wsypać do twarożku i starannie wymieszać.
Gotowy twarożek ułożyć na salaterce, oblać pozostałą śmietaną i lekko posypać
roztartą miętą.
PowrótStrona Główna
SERKI OSTRE Z KMINKIEM
20 dag zgliwiałego sera,
kminek,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietany,
sól,
pieprz mielony,
pół pęczka naci pietruszki
Częściowo zgliwiały ser mocno posolić, dodać kminek i utrzeć w naczyniu na
gładką masę, dodając masło, śmietanę i do smaku trochę pieprzu. Z tak
przyrządzonej masy formować serki w kształcie jaja, ułożyć je na szklanym
półmisku i przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać jako przystawkę lub
jako dodatek do kanapek.
PowrótStrona Główna
PASTA OSTRA GÓRSKA
10 dag sera twarogowego,
3 łyżki margaryny,
20 dag bryndzy owczej,
5 dag koncentratu pomidorowego,
sól,
cukier,
gałązki zielonej pietruszki
liście sałaty
Ser twarogowy rozetrzeć z margaryną, dodać bryndzę, koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy i dobrze wyrobić. Następnie formować zgrabne kule, układać je na
półmisku, najlepiej na listkach sałaty. Udekorować zieloną pietruszką. Podawać
do pieczywa.
PowrótStrona Główna
Budyń z twarogu
60 dag twarogu,
łyżka masła,
5 łyżek mąki,
2 łyżki kaszy manny,
3 łyżki cukru,
1/3 szklanki śmietany,
2 łyżki tartej bułki,
4 jaja,
sól do smaku
Twaróg zemleć w maszynce, włożyć do miski i wbijając po jednym żółtku ucierać z
dodatkami. Wysmarować formę lub filiżanki tłuszczem, wysypać tartą bułką. Ubić
pianę z białek, wymieszać ż masą i kłaść do formy budyniowej lub filiżanek.
Wstawić do naczynia z gorącą wodą i gotować ná parze pod przykryciem. Potrawę
podawać polaną masłem lub białym sosem.
PowrótStrona Główna
Zupa mleczna z kluskami ziemniaczanymi
1,5 I mleka
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka
2 łyżki mąki
2 dag masła
sól
Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać i po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę.
Dodać mąkę, żółtka i trochę soli, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,
dodać do masy ziemniaczanej i ostrożnie połączyć. Mleko zagotować i do wrzącego
wkładać łyżeczką maczaną każdorazowo w mleku małe kluseczki z przygotowanej
masy. Gotować 7-10 min na małym ogniu. Po ugotowaniu osolić i okrasić masłem.
PowrótStrona Główna
Zupa mleczna z warzywami
3 ziemniaki
ósemka małej główki kapusty
2 marchwie
listek laurowy
mleka
sól
Ziemniaki obrać i pokrajać na 4-6 części (wzdłuż, jak pomarańczę), kapustę
pokrajać w małe kwadraciki. Włożyć do 2 szklanek wrzącej wody i gotować do
miękkości, dodając listek laurowy i trochę soli. Gdy jarzyny będą miękkie,
dodać umytą i startą na tarce o drobnych otworach marchew, zalać mlekiem i
zagotować. Podawać na gorąco.
PowrótStrona Główna
Zupa mleczna z owocami
Szklanka mąki ziemniaczanej
1-2 jajka
1 I mleka
2 łyżki suszonych jabłek (wymoczonych i posiekanych)
łyżka rodzynków
sól
cukier
Jajka ubić trzepaczką sprężynową, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść dość
twarde ciasto. Uformować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i obtoczyć w
mące ziemniaczanej. Mleko połączyć z 1 szklanką wody i zagotować. Dodać trochę
soli i cukru do smaku. Do gotującego płynu włożyć kluseczki, gotować kilka
minut - mieszając - na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać owoce i podawać na
stół. Zupę można także podawać na zimno.
PowrótStrona Główna
"Ser" ziemniaczany w śmietanie
50 dag ziemniaków
50 dag twarogu
2 żółtka
łyżeczka kminku
5 dag masła
sól
szklanka śmietany
Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać i przepuścić przez maszynkę.
Dodać żółtka, twaróg, kminek, masło oraz sól i wszystko dokładnie ugnieść.
Przygotowaną masę włożyć do zwilżonego płóciennego woreczka, zawiązać mocną,
lnianą nicią i przykryć drewnianą deseczką, obciążoną kamieniem. Zostawić tak
na kilka godzin. Po wyjęciu z woreczka ser pokrajać ostrym, zwilżonym nożem w
plastry, ułożyć na talerzu i polać kwaśną śmietaną.
PowrótStrona Główna
Fonduta (Fonduta)
Czas gotowania - około 30 minut, moczenie sera - 3 godziny.
300 g sera fontina (słodkiegil sera z Valle d'Aosta)
2 szklanki mleka
30 g masła
3 żółtka
50 g białych trufli
grzanki z chleba tostowego
Pokrojony w kostki ser fontina moczyć 3 godziny w mleku. Ser razem z mlekiem
przelać do garnka z zaokrąglonym dnem (może być wypukłe) i gotować na parze
nieustannie mieszając – najlepiej trzepaczką do ubijania piany. Gdy ser
całkowicie się roztopi, dodawać powoli masło i jedno po drugim wszystkie
żółtka, stale dokładnie mieszając. Masa ma mieć konsystencję kremu. Gotową
potrawę podawać bardzo gorącą, posypaną posiekanymi truflami. Dodatkiem do
fonduty są grzanki z chleba tostowego.
PowrótStrona Główna
Krokiety z serem – kuchnia węgierska
300 g białego sera
1/2 filiżanki mleka
4 łyżki kwaśnej śmietany
10 g drożdży
1 jajo
50 g rodzynek
otarta skórka z 1 /2 cytryny
tłuszcz
mąka
cukier
Przetarty przez sito ser wymieszać z kwaśną śmietaną, jajem, skórką cytrynową i
taką ilością mąki, aby powstała gęsta masa. Dodać rodzynki i wyrośnięte w
ciepłym mleku drożdże, formować małe wałeczki, układać je na desce do
wyrośnięcia i krótko smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać posypane cukrem.
PowrótStrona Główna
Mleko zapiekane – kuchnia węgierska
4 jaja
1 łyżka cukru pudru
1/4 I słodkiej śmietany
szczypta utartej wanilii
1/2 I mleka
20 g masła
Jaja, śmietanę, cukier puder, wanilię i mleko utrzeć na jednolitą masę, włożyć
ją do żaroodpornego naczynia i w kąpieli wodnej piec w piekarniku ok. 25 min.
PowrótStrona Główna
Mleko zapiekane – kuchnia węgierska
4 jaja
1 łyżka cukru pudru
1/4 I słodkiej śmietany
szczypta utartej wanilii
1/2 I mleka
20 g masła
Jaja, śmietanę, cukier puder, wanilię i mleko utrzeć na jednolitą masę, włożyć
ją do żaroodpornego naczynia i w kąpieli wodnej piec w piekarniku ok. 25 min.
PowrótStrona Główna
Oszczędne masło (kastinis)
1 l kwaśnej wiejskiej śmietany
łyżka masła
łyżeczka kminku
sól
2 łyżki śmietany ubijać z masłem w glinianym garnczku. Gdy utworzą się grudki,
naczynie wstawić do gorącej wody i lekko ogrzać. Po wyjęciu wlać łyżkę śmietany
i dalej ubijać. Postępować tak, ogrzewając od czasu do czasu, aż cała śmietana zostanie
zużyta. Masa powinna być biała i puszysta. Dodać sparzony, osuszony kminek i
sól. Zamiast kminku można użyć zmiażdżonego czosnku lub mięty. Masę można także
zabarwić, dodając odrobinę soku z czerwonych buraków lub żółtko.
PowrótStrona Główna
Masło konopne
1 Szklanka nasion konopii
2 łyżki masła
łyżka śmietany
sól
Konopie umyć, osuszyć w ściereczce, lekko uprużyć na suchej patelni, utrzeć na
miazgę w moździerzu. Dodać śmietanę i lekko rozgrzane masło, dokładnie ukręcić,
osolić do smaku. Masło konopne podaje się do pieczywa i gotowanych ziemniaków,
doskonale też nadaje się do wszelkiego rodzaju kanapek.
PowrótStrona Główna
Zupa mleczna (kőrt)
2,5 I mleka
10 dag mąki jęczmiennej
łyżka masła
szczypta soli
kilka łyżek cukru
Mleko zagotować, osolić i ocukrzyć. Cienką strużką wsypywać mąkę - ciągle
mieszając. Zagotować jeszcze raz na bardzo małym ogniu i dodać masło.
PowrótStrona Główna
Gomółka serowa (söir)
1 kg twarogu
2,5 I mleka słodkiego
20 dag masła
2 jajka
łyżeczka kminku
Twaróg przetrzeć przez sito, dodać do mleka i ogrzewać w garnku, aż się białko
zetnie. Przelać do lnianego woreczka lub na gęste sito i odsączoną masę
przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka, masło i kminek. Wszystkie
składniki dobrze wymieszać i ukręcić drewnianą łyżką. Uformować kulę, owinąć
gazą i powiesić w przewiewnym miejscu, aby dobrze podeschła. Tak przygotowany
ser nadaje się także do natychmiastowego spożycia.