KUCHNIE ŚWIATA 2019

MENU :

Twarogi :

TWAROŻEK ŚNIADANIOWY

30 dag chudego sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka,
¾ szklanki jogurtu
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku
sól

Ser rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem, lekko przyprawić solą, wyporcjować na talerzyki. Każdą porcję posypać szczypiorkiem. Podawać na śniadanie z dodatkiem ciemnego, najlepiej chrupkiego, pieczywa. Zamiast szczypiorku można do posypania wykorzystać nasiona kminku.

PowrótStrona Główna

TWAROŻEK WIOSENNY

30 dag sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka
2 pęczki rzodkiewek
2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
0,5 szklanki kefiru dwudniowego
sól

Ser rozetrzeć widelcem; jeśli jest bardziej suchy, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać z kefirem, lekko posolić. Rzodkiewki oczyścić z dużych liści, pozostawiając jedynie młode środkowe. Odkrajać korzonki. Oczyszczone rzodkiewki umyć, pokrajać w plasterki lub cząstki. Środkowe listki posiekać, dodać do twarogu, dodając jednocześnie koperek. Wyporcjować na talerzyki. Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.

PowrótStrona Główna

TWARÓG W SOSIE POMIDOROWYM

30 dag chudego sera twarogowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego selera
4 łyżki umytej drobno posiekanej naci pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Ser pokrajać w słupki, ułożyć spiętrzając na salaterce, lekko oprószyć solą i posypać 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki, a następnie zalać sosem przygotowanym jak niżej: ugotowany seler przetrzeć przez sito, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać drobno posiekany czosnek i 2 łyżki pietruszki. Przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Podawać z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SER TWAROGOWY OPIEKANY

40 dag chudego sera twarogowego
1/2 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
sól

Wybrać ser dobrze odciśnięty, zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w sztabki o grubości t-1 1/2 cm. Patelnię o grubym dnie lub patelnię pokrytą powłoką typu teflon posmarować oliwą albo olejem. Na rozgrzanej patelni układać sztabki sera, opiec lekko rumieniąc, posolić. Podawać od razu po opieczeniu, posypując na talerzu posiekaną pietruszką. Obowiązkowym dodatkiem będzie surówka i kawałek ciemnego pieczywa do kaidej porcji.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z RZODKIEWKĄ LUB RZEPKĄ

30 dag chudego sera twarogowego
2 pęczki rzodkiewek lub 20 dag czarnej rzepki
15 dag cebuli
4 łyżki drobno pokrajanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków mlecza, czyli mniszka lekarskiego
1 szklanka jogurtu
sól
pieprz

Ser powinien być zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, odcinając liście, z wyjątkiem młodych, środkowych, które trzeba zostawić. Oczyszczone rzodkiewki umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka, posolić. Rzodkiewki pokrajać w cząstki, listki posiekać. Listki rzodkiewek i mniszka wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem. Pokrajany ser wyłożyć na salaterkę, dookoła obłożyć rzodkiewką lub utartą na tarce rzepką. Wszystko posypać szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem, najlepiej w postaci tostów.

PowrótStrona Główna

ZIOŁOWA SAŁATKA Z TWAROGU

40 dag chudego sera twarogowego
8 łyżek umytych, drobno pokrajanych ziół przyprawowych mieszanych ·(szczypiorek pietruszka, szałwia, estragon, bazylia, majeranek, lubczyk)
15 dag jabłek
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
1/2 szklanki kefiru
sól
sok cytrynowy
pieprz

Wybrać ser zwarty, bez tendencji do kruszenia się. Pokrajać go w kostkę lub sztabki. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skrapiając sokiem cytrynowym. Wymieszać z kefirem i śmietanką, dodać drobniutko posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Pokrajany twaróg ułożyć, spiętrzając na salaterce, posypać posiekanymi przyprawami, polać sosem i od razu podawać bez dodatków lub z chlebem tostowym.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z POMIDORAMI

40 dag chudego sera twarogowego
30 dag pomidorów
10 dag cebuli
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z nacią pietruszki
ľ szklanki jogurtu
sól

Ser pokrajać w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć równomiernie na powierzchni sera. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt wymieszać z pokrajaną zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z SELERAMI

40 dag chudego białego sera
15 dag selera
15 dag jabłek
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
ľ szklanki jogurtu
sok cytrynowy lub ocet owocowy,
sól
pieprz

Ser pokrajać w kostkę. Seler i jabłka umyć, obrać, opłukać. Jabłka pokrajać w drobną kostkę, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Seler utrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozdrobnione jabłko i seler wymieszać z serem i nacią pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Jogurt rozmieszać i polać nim wyłożoną na salaterkę sałatkę. Podawać bez dodatków lub z chrupkim pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU I SAŁATY LUB CYKORII

40 dag chudego sera twarogowego
20 dag liści zielonej sałaty lub kolb cykorii,
4 łyżki umytej, drobno pokrajanej naci pietruszki
sok cytrynowy
2 ząbki czosnku,
1 szklanka jogurtu
sól

Ser twarogowy pokrajać w drobną kostkę. Liście sałaty lub kolby cykorii umyć, osączyć, pozostawić na sicie, żeby obeschły. Następnie liście pokrajać w makaronik, a cykorię - w poprzek kolb, na grubość ok. 1 cm. Sałatę lub cykorię wymieszać z jogurtem, dodając drobniutko posiekany czosnek. Przyprawić solą do smaku, a następnie ostrożnie wymieszać z pokrajanym serem. Wyłożyć na salaterkę i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z PAPRYKĄ

30 dag chudego sera twarogowego
25 dag strąków czerwonej papryki
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka musztardy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
sól
pieprz,
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy lub naci pietruszki

Strąki papryki umyć, każdy przekrajać na pół, usunąć nasiona, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem 3-4 min. Odcedzić, a gdy nieco przestygnie, obrać ze skórki, pokrajać w makaronik. Ser pokrajać w kostkę. Musztardę rozetrzeć z oliwą, ucierając dodać soku cytrynowego lub octu owocowego, posolić. Wymieszać ser z papryką, połową zieleniny i przygotowaną zaprawą. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać resztą pietruszki lub rzeżuchy. Podawać dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z PORAMI

40 dag białego chudego sera
30 dag porów
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka sosu sojowego lub zaprawy do zup typu maggi
sok cytrynowy lub ocet owocowy
1 ząbek czosnku
sól

Ser pokrajać w kostkę. Pory oczyścić, przyciąć stwardniałe części zielone, umyć bardzo starannie, sprawdzając, czy pomiędzy zewnętrznymi liśćmi nie pozostały resztki ziemi. Osączyć. Oliwą lub olej rozetrzeć z sosem sojowym i sokiem cytrynowym lub winnym octem. Rozprowadzić 3-4 łyżkami chłodnej przegotowanej wody, dodać roztarty czosnek. Pory pokrajać w cienką słomkę, wymieszać z przygotowanym sosem a następnie z pokrajanym serem i rzeżuchą. Wyłożyć na salaterkę. Podawać bez dodatków lub z pieczywem chrupkim.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z OGÓRKIEM KWASZONYM

40 dag chudego białego sera
30 dag ogórków kwaszonych
10 dag cebuli
3/4 szklanki jogurtu
1 ząbek czosnku
4 łyżki umytej drobno pokrajanej naci pietruszki

Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Wybrać jędrne ogórki kwaszone, pokrajać w drobne paski. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka. Czosnek rozetrzeć, wymieszać z jogurtem i posiekaną pietruszką. Pokrajany ser połączyć z cebulą i ogórkami, wyłożyć na salaterkę. Polać sosem jogurtowym i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z CUKINIĄ

30 dag chudego sera twarogowego
30 dag cukini
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1 szklanka jogurtu,
sól
sok cytrynowy
ząbek czosnku

Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Cukinię i pomidory umyć. Cukinię pokrajać w drobne słupki skrawając resztki dna kwiatowego i nasadę szypułki, włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 5 minut. Ostudzić, odcedzić, lekko skropić sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić. Ser wymieszać z cebulą, cukinią i posiekaną zieleniną. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem cytrynowym. Sałatkę serową wyłożyć na salaterkę, polać sosem jogurtowym, obłożyć dookoła pokrajanymi w cząstki pomidorami. Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

40 dag chudego sera twarogowego
20 dag fasolki szparagowej ugotowanej lub konserwowej odcedzonej z zalewy
15 dag jabłka
4 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
¾ szklanki jogurtu,
sól
sok cytrynowy

Ser pokrajać w kostkę. Ostudzoną fasolkę pokrajać w kawałki o długości ok. 1 cm. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, wymieszać z musztardą i jogurtem. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym, a następnie wymieszać z jogurtem. Sos przyprawić do smaku solą. Pokrajany ser połączyć z fasolką i koperkiem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem. Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z WARZYWAMI

30 dag chudego sera twarogowego
10 dag ugotowanej marchewki
10 dag ugotowanego selera
10 dag ugotowanej brukselki
10 dag ugotowanej czerwonej papryki
4 łyżki umytego, pokrajanego drobno szczypiorku z koperkiem i nacią pietruszki
¾ szklanki kefiru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki musztardy
sól

Sos sojowy lub przyprawę do zup typu Maggi rozetrzeć z musztardą i połączyć z kefirem: Przyprawić do smaku solą. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Ser pokrajać w kostkę. Marchew, seler i paprykę pokrajać w makaronik. Rozdrobnione warzywa i brukselkę wymieszać z serem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem. Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.
Sklarowane masło GHEE (Indie)

1/2 kg masła

1. Masło stopić w rondlu o grubym dnie.
2. Podgrzewać na płytce azbestowej, około 40 min., trzymując stałą temperaturę. Nie dopuścić do zagotowania. Większość płynu. wyparuje, a zanieczyszczenia opadną na dno.
3. Przecedzić masło przez kilka warstw gazy.
Sklarowane masło przy smażeniu w wysokich temperaturach nie pali, się.
Może być przechowywane w lodówce przez rok.

PowrótStrona Główna

TWAROŻEK ŚNIADANIOWY

30 dag chudego sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka,
¾ szklanki jogurtu
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku
sól

Ser rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem, lekko przyprawić solą, wyporcjować na talerzyki. Każdą porcję posypać szczypiorkiem. Podawać na śniadanie z dodatkiem ciemnego, najlepiej chrupkiego, pieczywa. Zamiast szczypiorku można do posypania wykorzystać nasiona kminku.

PowrótStrona Główna

TWAROŻEK WIOSENNY

30 dag sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka
2 pęczki rzodkiewek
2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
¾ szklanki kefiru dwudniowego
sól

Ser rozetrzeć widelcem; jeśli jest bardziej suchy, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać z kefirem, lekko posolić. Rzodkiewki oczyścić z dużych liści, pozostawiając jedynie młode środkowe. Odkrajać korzonki. Oczyszczone rzodkiewki umyć, pokrajać w plasterki lub cząstki. Środkowe listki posiekać, dodać do twarogu, dodając jednocześnie koperek. Wyporcjować na talerzyki. Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.

PowrótStrona Główna

TWARÓG W SOSIE POMIDOROWYM

30 dag chudego sera twarogowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego selera
4 łyżki umytej drobno posiekanej naci pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Ser pokrajać w słupki, ułożyć spiętrzając na salaterce, lekko oprószyć solą i posypać 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki, a następnie zalać sosem przygotowanym jak niżej: ugotowany seler przetrzeć przez sito, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać drobno posiekany czosnek i 2 łyżki pietruszki. Przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Podawać z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SER TWAROGOWY OPIEKANY

40 dag chudego sera twarogowego
1/2 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
sól

Wybrać ser dobrze odciśnięty, zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w sztabki o grubości 1-1 1/2 cm. Patelnię o grubym dnie lub patelnię pokrytą powłoką typu teflon posmarować oliwą albo olejem. Na rozgrzanej patelni układać sztabki sera, opiec lekko rumieniąc, posolić. Podawać od razu po opieczeniu, posypując na talerzu posiekaną pietruszką. Obowiązkowym dodatkiem będzie surówka i kawałek ciemnego pieczywa do każdej porcji.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z RZODKIEWKĄ LUB RZEPKĄ

30 dag chudego sera twarogowego
2 pęczki rzodkiewek lub 20 dag czarnej rzepki
15 dag cebuli
4 łyżki drobno pokrajanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków mlecza, czyli mniszka lekarskiego
1 szklanka jogurtu
sól
pieprz

Ser powinien być zwarty, nie kruszący się. Pokrajać go w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, odcinając liście, z wyjątkiem młodych, środkowych, które trzeba zostawić. Oczyszczone rzodkiewki umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka, posolić. Rzodkiewki pokrajać w cząstki, listki posiekać. Listki rzodkiewek i mniszka wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem. Pokrajany ser wyłożyć na salaterkę, dookoła obłożyć rzodkiewką lub utartą na tarce rzepką. Wszystko posypać szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem, najlepiej w postaci tostów.

PowrótStrona Główna

ZIOŁOWA SAŁATKA Z TWAROGU

40 dag chudego sera twarogowego
8 łyżek umytych, drobno pokrajanych ziół przyprawowych mieszanych ·(szczypiorek pietruszka, szałwia, estragon, bazylia, majeranek, lubczyk)
15 dag jabłek
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
1/2 szklanki kefiru
sól
sok cytrynowy
pieprz

Wybrać ser zwarty, bez tendencji do kruszenia się. Pokrajać go w kostkę lub sztabki. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skrapiając sokiem cytrynowym. Wymieszać z kefirem i śmietanką, dodać drobniutko posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Pokrajany twaróg ułożyć, spiętrzając na salaterce, posypać posiekanymi przyprawami, polać sosem i od razu podawać bez dodatków lub z chlebem tostowym.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z POMIDORAMI

40 dag chudego sera twarogowego
30 dag pomidorów
10 dag cebuli
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z nacią pietruszki
¾ szklanki jogurtu
sól

Ser pokrajać w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć równomiernie na powierzchni sera. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt wymieszać z pokrajaną zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z SELERAMI

40 dag chudego białego sera
15 dag selera
15 dag jabłek
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
¾ szklanki jogurtu
sok cytrynowy lub ocet owocowy,
sól
pieprz

Ser pokrajać w kostkę. Seler i jabłka umyć, obrać, opłukać. Jabłka pokrajać w drobną kostkę, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Seler utrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozdrobnione jabłko i seler wymieszać z serem i nacią pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Jogurt rozmieszać i polać nim wyłożoną na salaterkę sałatkę. Podawać bez dodatków lub z chrupkim pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU I SAŁATY LUB CYKORII

40 dag chudego sera twarogowego
20 dag liści zielonej sałaty lub kolb cykorii,
4 łyżki umytej, drobno pokrajanej naci pietruszki
sok cytrynowy
2 ząbki czosnku,
1 szklanka jogurtu
sól

Ser twarogowy pokrajać w drobną kostkę. Liście sałaty lub kolby cykorii umyć, osączyć, pozostawić na sicie, żeby obeschły. Następnie liście pokrajać w makaronik, a cykorię - w poprzek kolb, na grubość ok. 1 cm. Sałatę lub cykorię wymieszać z jogurtem, dodając drobniutko posiekany czosnek. Przyprawić solą do smaku, a następnie ostrożnie wymieszać z pokrajanym serem. Wyłożyć na salaterkę i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z PAPRYKĄ

30 dag chudego sera twarogowego
25 dag strąków czerwonej papryki
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka musztardy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
sól
pieprz,
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy lub naci pietruszki

Strąki papryki umyć, każdy przekrajać na pół, usunąć nasiona, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem 3-4 min. Odcedzić, a gdy nieco przestygnie, obrać ze skórki, pokrajać w makaronik. Ser pokrajać w kostkę. Musztardę rozetrzeć z oliwą, ucierając dodać soku cytrynowego lub octu owocowego, posolić. Wymieszać ser z papryką, połową zieleniny i przygotowaną zaprawą. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać resztą pietruszki lub rzeżuchy. Podawać dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z PORAMI

40 dag białego chudego sera
30 dag porów
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka sosu sojowego lub zaprawy do zup typu maggi
sok cytrynowy lub ocet owocowy
1 ząbek czosnku
sól

Ser pokrajać w kostkę. Pory oczyścić, przyciąć stwardniałe części zielone, umyć bardzo starannie, sprawdzając, czy pomiędzy zewnętrznymi liśćmi nie pozostały resztki ziemi. Osączyć. Oliwą lub olej rozetrzeć z sosem sojowym i sokiem cytrynowym lub winnym octem. Rozprowadzić 3-4 łyżkami chłodnej przegotowanej wody, dodać roztarty czosnek. Pory pokrajać w cienką słomkę, wymieszać z przygotowanym sosem a następnie z pokrajanym serem i rzeżuchą. Wyłożyć na salaterkę. Podawać bez dodatków lub z pieczywem chrupkim.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z OGÓRKIEM KWASZONYM

40 dag chudego białego sera
30 dag ogórków kwaszonych
10 dag cebuli
3/4 szklanki jogurtu
1 ząbek czosnku
4 łyżki umytej drobno pokrajanej naci pietruszki

Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Wybrać jędrne ogórki kwaszone, pokrajać w drobne paski. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka. Czosnek rozetrzeć, wymieszać z jogurtem i posiekaną pietruszką. Pokrajany ser połączyć z cebulą i ogórkami, wyłożyć na salaterkę. Polać sosem jogurtowym i od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z CUKINIĄ

30 dag chudego sera twarogowego
30 dag cukini
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1 szklanka jogurtu,
sól
sok cytrynowy
ząbek czosnku

Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Cukinię i pomidory umyć. Cukinię pokrajać w drobne słupki skrawając resztki dna kwiatowego i nasadę szypułki, włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 5 minut. Ostudzić, odcedzić, lekko skropić sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić. Ser wymieszać z cebulą, cukinią i posiekaną zieleniną. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem cytrynowym. Sałatkę serową wyłożyć na salaterkę, polać sosem jogurtowym, obłożyć dookoła pokrajanymi w cząstki pomidorami. Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

40 dag chudego sera twarogowego
20 dag fasolki szparagowej ugotowanej lub konserwowej odcedzonej z zalewy
15 dag jabłka
4 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
¾ szklanki jogurtu,
sól
sok cytrynowy

Ser pokrajać w kostkę. Ostudzoną fasolkę pokrajać w kawałki o długości ok. 1 cm. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, wymieszać z musztardą i jogurtem. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym, a następnie wymieszać z jogurtem. Sos przyprawić do smaku solą. Pokrajany ser połączyć z fasolką i koperkiem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem. Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SAŁATKA Z TWAROGU Z WARZYWAMI

30 dag chudego sera twarogowego
10 dag ugotowanej marchewki
10 dag ugotowanego selera
10 dag ugotowanej brukselki
10 dag ugotowanej czerwonej papryki
4 łyżki umytego, pokrajanego drobno szczypiorku z koperkiem i nacią pietruszki
¾ szklanki kefiru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki musztardy
sól

Sos sojowy lub przyprawę do zup typu Maggi rozetrzeć z musztardą i połączyć z kefirem: Przyprawić do smaku solą. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Ser pokrajać w kostkę. Marchew, seler i paprykę pokrajać w makaronik. Rozdrobnione warzywa i brukselkę wymieszać z serem, wyłożyć na salaterkę, polać sosem. Podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem.

PowrótStrona Główna

SUFLET Z SERA

50 dag twarogu,
2 łyżki masła,
4 jaja,
pół szklanki śmietany,
10 dag cukru,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
skórka cytrynowa

Ser zemleć 2 razy w maszynce lub przetrzeć przez sito, dodać cukier, masło, żółtka i dokładnie utrzeć. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wlać śmietanę i pianę z białek, lekko wymieszać. Masę włożyć do kamiennej salaterki wysmarowanej masłem lub małych kamionek. Zapiec w piekarniku.


PowrótStrona Główna

SERNIKI ALPEJSKIE

1,5 kg ziemniaków,
50 dag bryndzy,
4 jaja,
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
szczypiorek,
papryka,
gałka muszkatołowa,
cukier

Ziemniaki ugotować. Bryndzę zemleć z ziemniakami, a następnie utrzeć z przyprawami i dodać żółtka. Ubić pianę z białek i ostrożnie mieszając, dosypywać mąkę. Formować na desce krążki i smażyć na tłuszczu. Podawać ze śmietaną i szczypiorkiem.


PowrótStrona Główna

SERNIKI Z RODZYNKAMI

60 dag twarogu,
szklanka mąki pszennej,
5 dag rodzynków,
4 łyżki cukru,
3 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
3 łyżki cukru pudru,
3 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ser zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera i starannie utrzeć. Ubić pianę z białek dodać mąkę i rodzynki. Po wyrobieniu uformować na desce wałek, pociąć na porcje, nadać im owalny kształt i smażyć na tłuszczu. Podawać z cukrem i śmietaną.

PowrótStrona Główna

SERNIKI OWOCOWE

50 dag twarogu,
15 dag malin lub truskawek,
10 dag cukru,
szklanka mąki pszennej,
3 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
3 świeże jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ser zemleć w maszynce, dodać przetarte maliny lub truskawki i ucierać z cukrem, wbijając kolejno po jednym żółtku. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą, dosypując mąkę. Formować owalne serniki i smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać ze śmietaną.

PowrótStrona Główna

RACUSZKI Z TWAROGU

60 dag twarogu,
25 dag ziemniaków,
1/3 szklanki śmietany,
2 łyżeczki masła,
4 jaja,
4 łyżki tłuszczu,
5 łyżek mąki,
pół szklanki soku owocowego,
cukier

Twaróg zemleć w maszynce razem z ugotowanymi uprzednio ziemniakami. Dodać śmietanę, masło, żółtka, trochę cukru - ucierać. Ubić pianę z białek i ostrożnie mieszając, dosypywać mąkę. Masę kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć nie rumieniąc. Podawać polane sokiem lub śmietaną i cukrem.

PowrótStrona Główna

TWAROŻEK WIOSENNY

30 dag twarożku,
2/3 szklanki śmietany,
pół pęczka szczypiorku,
pęczek rzodkiewek,
ogórek,
sól,
cukier

Twarożek wymieszać z częścią śmietany i posiekanym szczypiorkiem, dodać szczyptę soli i cukru. Ułożyć na półmisku, polać resztą śmietany, ozdobić pokrajaną rzodkiewką i ogórkiem.

PowrótStrona Główna

TWAROŻEK Z MIĘTĄ PIEPRZOWĄ

35 dag twarożku,
2/3 szklanki śmietany,
mięta pieprzowa suszona,
sól,
pieprz mielony,
cukier

Twarożek utrzeć z częścią śmietany, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz cukier do smaku. Listki mięty rozetrzeć, wsypać do twarożku i starannie wymieszać. Gotowy twarożek ułożyć na salaterce, oblać pozostałą śmietaną i lekko posypać roztartą miętą.

PowrótStrona Główna

SERKI OSTRE Z KMINKIEM

20 dag zgliwiałego sera,
kminek,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietany,
sól,
pieprz mielony,
pół pęczka naci pietruszki

Częściowo zgliwiały ser mocno posolić, dodać kminek i utrzeć w naczyniu na gładką masę, dodając masło, śmietanę i do smaku trochę pieprzu. Z tak przyrządzonej masy formować serki w kształcie jaja, ułożyć je na szklanym półmisku i przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać jako przystawkę lub jako dodatek do kanapek.

PowrótStrona Główna

PASTA OSTRA GÓRSKA

10 dag sera twarogowego,
3 łyżki margaryny,
20 dag bryndzy owczej,
5 dag koncentratu pomidorowego,
sól,
cukier,
gałązki zielonej pietruszki
liście sałaty

Ser twarogowy rozetrzeć z margaryną, dodać bryndzę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dobrze wyrobić. Następnie formować zgrabne kule, układać je na półmisku, najlepiej na listkach sałaty. Udekorować zieloną pietruszką. Podawać do pieczywa.

PowrótStrona Główna

Budyń z twarogu

60 dag twarogu,
łyżka masła,
5 łyżek mąki,
2 łyżki kaszy manny,
3 łyżki cukru,
1/3 szklanki śmietany,
2 łyżki tartej bułki,
4 jaja,
sól do smaku

Twaróg zemleć w maszynce, włożyć do miski i wbijając po jednym żółtku ucierać z dodatkami. Wysmarować formę lub filiżanki tłuszczem, wysypać tartą bułką. Ubić pianę z białek, wymieszać ż masą i kłaść do formy budyniowej lub filiżanek. Wstawić do naczynia z gorącą wodą i gotować ná parze pod przykryciem. Potrawę podawać polaną masłem lub białym sosem.

PowrótStrona Główna

Zupa mleczna z kluskami ziemniaczanymi

1,5 I mleka
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka
2 łyżki mąki
2 dag masła
sól

Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać i po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, żółtka i trochę soli, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy ziemniaczanej i ostrożnie połączyć. Mleko zagotować i do wrzącego wkładać łyżeczką maczaną każdorazowo w mleku małe kluseczki z przygotowanej masy. Gotować 7-10 min na małym ogniu. Po ugotowaniu osolić i okrasić masłem.

PowrótStrona Główna

Zupa mleczna z warzywami

3 ziemniaki
ósemka małej główki kapusty
2 marchwie
listek laurowy
mleka
sól

Ziemniaki obrać i pokrajać na 4-6 części (wzdłuż, jak pomarańczę), kapustę pokrajać w małe kwadraciki. Włożyć do 2 szklanek wrzącej wody i gotować do miękkości, dodając listek laurowy i trochę soli. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać umytą i startą na tarce o drobnych otworach marchew, zalać mlekiem i zagotować. Podawać na gorąco.

PowrótStrona Główna

Zupa mleczna z owocami

Szklanka mąki ziemniaczanej
1-2 jajka
1 I mleka
2 łyżki suszonych jabłek (wymoczonych i posiekanych)
łyżka rodzynków
sól
cukier

Jajka ubić trzepaczką sprężynową, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść dość twarde ciasto. Uformować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Mleko połączyć z 1 szklanką wody i zagotować. Dodać trochę soli i cukru do smaku. Do gotującego płynu włożyć kluseczki, gotować kilka minut - mieszając - na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać owoce i podawać na stół. Zupę można także podawać na zimno.

PowrótStrona Główna

"Ser" ziemniaczany w śmietanie

50 dag ziemniaków
50 dag twarogu
2 żółtka
łyżeczka kminku
5 dag masła
sól
szklanka śmietany

Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać i przepuścić przez maszynkę. Dodać żółtka, twaróg, kminek, masło oraz sól i wszystko dokładnie ugnieść. Przygotowaną masę włożyć do zwilżonego płóciennego woreczka, zawiązać mocną, lnianą nicią i przykryć drewnianą deseczką, obciążoną kamieniem. Zostawić tak na kilka godzin. Po wyjęciu z woreczka ser pokrajać ostrym, zwilżonym nożem w plastry, ułożyć na talerzu i polać kwaśną śmietaną.

PowrótStrona Główna

Fonduta (Fonduta)

Czas gotowania - około 30 minut, moczenie sera - 3 godziny.

300 g sera fontina (słodkiegil sera z Valle d'Aosta)
2 szklanki mleka
30 g masła
3 żółtka
50 g białych trufli
grzanki z chleba tostowego

Pokrojony w kostki ser fontina moczyć 3 godziny w mleku. Ser razem z mlekiem przelać do garnka z zaokrąglonym dnem (może być wypukłe) i gotować na parze nieustannie mieszając – najlepiej trzepaczką do ubijania piany. Gdy ser całkowicie się roztopi, dodawać powoli masło i jedno po drugim wszystkie żółtka, stale dokładnie mieszając. Masa ma mieć konsystencję kremu. Gotową potrawę podawać bardzo gorącą, posypaną posiekanymi truflami. Dodatkiem do fonduty są grzanki z chleba tostowego.

PowrótStrona Główna

Krokiety z serem – kuchnia węgierska

300 g białego sera
1/2 filiżanki mleka
4 łyżki kwaśnej śmietany
10 g drożdży
1 jajo
50 g rodzynek
otarta skórka z 1 /2 cytryny
tłuszcz
mąka
cukier

Przetarty przez sito ser wymieszać z kwaśną śmietaną, jajem, skórką cytrynową i taką ilością mąki, aby powstała gęsta masa. Dodać rodzynki i wyrośnięte w ciepłym mleku drożdże, formować małe wałeczki, układać je na desce do wyrośnięcia i krótko smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać posypane cukrem.

PowrótStrona Główna

Mleko zapiekane – kuchnia węgierska

4 jaja
1 łyżka cukru pudru
1/4 I słodkiej śmietany
szczypta utartej wanilii
1/2 I mleka
20 g masła

Jaja, śmietanę, cukier puder, wanilię i mleko utrzeć na jednolitą masę, włożyć ją do żaroodpornego naczynia i w kąpieli wodnej piec w piekarniku ok. 25 min.

PowrótStrona Główna

Mleko zapiekane – kuchnia węgierska

4 jaja
1 łyżka cukru pudru
1/4 I słodkiej śmietany
szczypta utartej wanilii
1/2 I mleka
20 g masła

Jaja, śmietanę, cukier puder, wanilię i mleko utrzeć na jednolitą masę, włożyć ją do żaroodpornego naczynia i w kąpieli wodnej piec w piekarniku ok. 25 min.

PowrótStrona Główna

Oszczędne masło (kastinis)

1 l kwaśnej wiejskiej śmietany
łyżka masła
łyżeczka kminku
sól

2 łyżki śmietany ubijać z masłem w glinianym garnczku. Gdy utworzą się grudki, naczynie wstawić do gorącej wody i lekko ogrzać. Po wyjęciu wlać łyżkę śmietany i dalej ubijać. Postępować tak, ogrzewając od czasu do czasu, aż cała śmietana zostanie zużyta. Masa powinna być biała i puszysta. Dodać sparzony, osuszony kminek i sól. Zamiast kminku można użyć zmiażdżonego czosnku lub mięty. Masę można także zabarwić, dodając odrobinę soku z czerwonych buraków lub żółtko.

PowrótStrona Główna

Masło konopne

1 Szklanka nasion konopii
2 łyżki masła
łyżka śmietany
sól

Konopie umyć, osuszyć w ściereczce, lekko uprużyć na suchej patelni, utrzeć na miazgę w moździerzu. Dodać śmietanę i lekko rozgrzane masło, dokładnie ukręcić, osolić do smaku. Masło konopne podaje się do pieczywa i gotowanych ziemniaków, doskonale też nadaje się do wszelkiego rodzaju kanapek.

PowrótStrona Główna

Zupa mleczna (kőrt)

2,5 I mleka
10 dag mąki jęczmiennej
łyżka masła
szczypta soli
kilka łyżek cukru

Mleko zagotować, osolić i ocukrzyć. Cienką strużką wsypywać mąkę - ciągle mieszając. Zagotować jeszcze raz na bardzo małym ogniu i dodać masło.

PowrótStrona Główna

Gomółka serowa (söir)

1 kg twarogu
2,5 I mleka słodkiego
20 dag masła
2 jajka
łyżeczka kminku

Twaróg przetrzeć przez sito, dodać do mleka i ogrzewać w garnku, aż się białko zetnie. Przelać do lnianego woreczka lub na gęste sito i odsączoną masę przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka, masło i kminek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i ukręcić drewnianą łyżką. Uformować kulę, owinąć gazą i powiesić w przewiewnym miejscu, aby dobrze podeschła. Tak przygotowany ser nadaje się także do natychmiastowego spożycia.

PowrótStrona Główna

All right reserved. Gorzów Wlkp. '2019