Jaja na sałatce majonezowej
5 jaj świeżych
zielone listki sałaty
sałatka majonezowa z połowy ilości składników podanych w przepisie na dodatki
sezonowe do przybrania
Ugotować jaja na twardo. Przygotować sałatkę majonezową z połowy ilości
składników podanych w przepisie, pozostawić trochę majonezu do polania jaj.
Pięć listków sałaty zielonej średniej wielkości opłukać, otrząsnąć i ułożyć na
prostokątnym półmisku. Na każdy listek położyć porcję sałatki i na sałatce
obrane jajo; jajo podać gęstym sosem majonezowym. Porcję przybrać krążkiem
pomidora, świeżego ogórka krajanego ze skórką, marchewki, rzodkiewkami i takimi
samymi krążkami przybrać boki półmiska.
PowrótStrona Główna
Jaja faszerowane rybą wędzoną
5 jaj świeżych
2 dkg szczypiorku lub cebuli
2 dkg masła
1/2 porcji sosu majonezowego
2 dkg bułki czerstwej
przybranie sezonowe
1/2 szklanki mleka do namoczenia
20 dkg piklinga (lub innej ryby wędzonej)
Sporządzić tak jak jaja faszerowane śledziem.
PowrótStrona Główna
Jaja w koszulkach z jogurtem YUMUTRA CILBIR (Turcja)
4 jaja
1/2 litra jogurtu lub śmietany (18 proc.)
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżeczka octu (6 proc.)
1 łyżka masła
sól i szczypta słodkiej papryki
1. Jogurt lub śmietanę roztrzepać, dodać czosnek i łyżeczkę octu, doprawić
solą.
2. Wbijać jaja do wrzącej posolonej i lekko zakwaszonej octem wody (uważać by
żółtka się nie rozlały)
3. Gotować na średnim ogniu, aż jaja się zetną, osączyć.
4. Włożyć jaja do jogurtu.
5: Na patelni stopić masło, wymieszać z papryką (powinno być lekko zabarwione)
i solą. Polać jaja jogurtem, tworząc deseń.
6. Podawać na gorąco lub na zimno.
Proporcje dla 2-4 osób.
PowrótStrona Główna
Jaja na twardo w sosie sojowym TELUR LO (lndonezja)
6 dużych jaj na twardo
1/2 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy
maggi i 1 łyżka wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka utartej cebuli
1 łyżka roztartego czosnku
sól i pieprz do smaku
1. Jaja obrać ze skorupek, nakłuć widelcem w kilku miejscach, odciąć 1/2 cm
białka.
2. Włożyć jaja do rondla, dodać pozostałe składniki, wlać wodę.
3. Zagotować, zmniejszyć płomień, gotować dalej na małym ogniu przez 30 min.
(woda powinna wyparować)
4. Podzielić na połówki, podawać z musztardą.
Proporcje dla 3-6 osób.
PowrótStrona Główna
Jajecznica bosforska YUMORTA SOGANLI DOMATESLI (Turcja)
masło lub olej jadalny ·
2 małe cebule pokrajane w cienkie krążki
4 pomidory sparzone, obrane, pokrajane w plasterki
4 jaja
sól i pieprz do smaku
1. Na patelni z rozgrzanym masłem lub olejem, smażyć cebulę, aż będzie
przezroczysta, często mieszając - nie dopuścić do zrumienienia.
2. Pomidory ułożyć na cebuli, smażyć przez 2-3 min., aż będą miękkie.
3: Wbijać jaja, doprawić solą i pieprzem,
2 smażyć pod przykryciem przez 3 min.
4. Podawać natychmiast ze świeżym białym pieczywem.
Proporcje dla 2-4 osób
PowrótStrona Główna
Jajecznica Parsii EKOORI (Indie)
1/2 małej cebulki, pokrajanej w cienkie krążki
4 łyżki masła
1/4-1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej
papryki
1/2 łyżeczki imbiru (dowolnie)
1/4 łyżeczki soli i1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy lub 1/2 łyżeczki pasty i pomidorowej
4 jaja roztrzepane
posiekana zielona pietruszka
1 pomidor pokrajany w ósemki 2
1. Na głębokiej patelni z rozgrzanym masłem, smażyć cebulę do zrumienienia,
często mieszając.
2. Wsypać chili, imbir, sól, pieprz i smażyć przez minutę na małym ogniu,
często mieszając.
3. Dodać kurkumę lub pastę pomidorową, smażyć dalej przez minutę, mieszając.
4. Wlać jaja, zamieszać i smażyć do zgęstnienia.
5. Jajecznicę podawać posypaną zieloną pietruszką, przybraną pomidorami i
CHAPPATI Proporcje dla 2 osób
PowrótStrona Główna
Jajecznica z mięsem (Chiny)
10 dkg wołowiny, schabu lub piersi kurczaka
pokrajane w cienkie paski
3 jaja roztrzepane
Marynata :
1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi z 1 łyżeczką wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 roztartego ząbka czosnku (dowolnie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz do smaku lub chilli
Przyprawa do jaj:
1/4 łyżeczki soli
ľ łyżeczki (glutasoli) lub przyprawy Jarzynki, (Vegety)
4 łyżki rosołu lub wody z 1/4 łyżeczki przyprawy maggi
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody
1/2 szklarki oleju do smażenia
1. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 15 min.
2. Jaja przelać do miseczki z przygotowaną przyprawą.
3. Mocno rozgrzać olej i smażyć mięso na dużym ogniu przez 2 min., często
mieszając. Gdy straci czerwony kolor, natychmiast przełożyć łyżką cedzakową do
miski z jajami.
4. Na patelni zostawić około 5 łyżek oleju, zmniejszyć płomień, dodać jaja z
mięsem i smażyć na małym ogniu.
5. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko lub z białym pieczywem i
zieloną sałatą.
Proporcje dla 3-4 osób
PowrótStrona Główna
Jajecznica z chrupiącymi szprotami (Chiny)
1/4 kg świeżych szprotek
2 dymki pokrajane w 2 cm kawałki lub 1/2
pęczka szczypiorku grubo posiekanego
1/2 łyżeczki glutasoli lub przyprawy "Jarzynki" (Vegety)
1/2 łyżeczki soli
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki smalcu
1 /2 łyżeczki imbiru
1 średnia cebula pokrajana w krążki
3 łyżki wytrawnego białego wina (dowolnie)
1. Rybki sprawić, wypłukać i dokładnie osuszyć.
2. W miseczce ubijać jaja przez 10 sek., dodać dymkę i dalej ubijać przez 5
sek., odstawić.
3. Na patelnię z mocno nagrzanym olejeni włożyć szproty i smażyć przez 3-4
min., aż będą chrupiące, osączyć z oleju.
4. Smalec rozgrzać na patelni, dodać imbir i cebulę, smażyć przez 30 sek.,
mieszając. Wyjąć cebulę łyżką cedzakową.
5. Wlać jaja, dokładnie rozprowadzić na patelni.
6. Usmażone rybki ułożyć na jaja, posypać solą, dokładnie wymieszać, zdjąć z
ognia.
7. Gdy jaja się zetną wlać białe wino, lekko zamieszać i smażyć jeszcze przez
30 sek. (Czynność tę wykonać nawet, gdy nie dodaje się wina).
8. Podawać na gorącym talerzach z bułeczkami MAN-TDU - lub z białym pieczywem
Proporcje dla 3-4 osób
PowrótStrona Główna
Jajecznica z szynką TELUR KOKUS (Indonezja)
PowrótStrona Główna
3 jaja roztrzepane
1 łyżeczka posiekanej jasnej łodygi selera lub
1/2 łyżeczki utartego selera
1 łyżka posiakanej szynki
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
sól i pieprz do smarku
1 łyżka wytrawnego białego wina lub wody
1. Jaja ubić z pozostałymi składnikami.
2. Wlać do wysmarowanego olejem naczynia z pokrywą.
3. Gotować na parze przez godzinę.
4. Podawać z białym pieczywem i zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób
PowrótStrona Główna
Jajecznica z pieczarkami HUEVOS CON HONGOS (Meksyk)
1/2 szklanki grubo po4lekanych, małych
pieczarek
1 posiekana cebula
szczypta tymianku lub majeranku
1/4 łyżki chili
3 łyżki masłal
6 jaj
1/2 łyżeczki soli
6 łyżeczek mleka
1: Pieczarki, cebulę, tymianek lub majeranek smażyć na rozgrzanym maśle przez
8-10 min. na małym ogniu, nie dopuszczając do zrumienienia.
2. Wymieszać: jaja, sól, chilli, mleko. Wlać do grzybów i zamieszać.
3. Smażyć mieszając, aż jajecznica się zetnie.
4. Podawać z ryżem na sypko, z masłem i ugotowaną zieloną fasolką.
Proporcje dla 4 - 6 osób
PowrótStrona Główna
Jaja sadzone z chaddarem YUMURTA PEYNIRLI (Turcja)
2 łyżki marła
1 pieczarek chaddaru
1 jajo
sól papryka w proszku.
1. Na małej patelni rozgrzać masło.
2. Włożyć ser i smażyć z jednej strony do lekkiego zrumienienia na małym ogniu.
3 Ostrożnie wbić na ser jajo, doprawić solą i papryką i smażyć pod przykryciem
do ścięcia się białka.
4. Podawać natychmiast ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami z wody i
zieloną sałatą.
Proporcje dla 1 osoby
PowrótStrona Główna
Jaja sadzone po pekińsku (Chiny)
2-3 jaja
2 łyżki oleju jadalnego
posiekany szczypiorek
2 łyżeczki sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczkami wody
2-3 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
1. Jaja wybijać na talerzyk i ostrożnie wlewać na rozgrzany olej, smażyć na
małym ogniu do częściowego ścięcia białka.
2 Żółtka kilka razy polewać gorącym olejem lub pod przykryciem smażyć na małym
ogniu przez 2 min.
3. Posypać szczypiorkiem i smażyć dalej przez 15 sek.
4. Jaja ułożyć na gorącym ryżu i polać sosem sojowym.
Proporcje dla 2-3 osób
PowrótStrona Główna
Jaja a'la Rancho HUEVOS RANCHEROS (Meksyk)
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju jadalnego
1 szklanka g o przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku
1/2 łyżeczki soli
6 grzanek
1. W garnuszku z rozgrzanym olejem smażyć cebulę i czosnek przez 5 min.
2. Wlać przecier pomidorowy, dodać cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem do
smaku, zagotować i gotować dalej na małym ogniu przez 10 min., mieszając kilka
razy.
3. Opiec grzanki i usmażyć sadzone jajka.
4. Grzanki z jajami ułożyć na talerzu i polać sosem.
Proporcje dla 3 osób
PowrótStrona Główna
Omlety z mięsem i jarzynami FOO YUNG (Chiny)
3 jaja
mały kawałek ugotowanego schabu lub
kurczaka
3 pieczarki posiekane
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
łyżeczka utartego selera
2 łyżki obgotowanej zielonej fasolki, pokrajanej w cienkie ukośne paski
3 łyżki oleju sól i pieprz
Sos :
1 szklanka rosołu lub wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki
przyprawy maggi
1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1. Połączyć składniki sosu, gotować aż będzie gęsty, kilkakrotnie
mieszając-trzymać w cieple.
2. Jaja wymieszać z pieczarkami, jarzynami i posiekanym mięsem, doprawić solą i
pieprzem.
3. Masę jajową podzielić na dwie porcje. Smażyć omlety z obu stron w rozgrzanym
oleju na małym ogniu.
4. Podawać polane gorącym sosem z bułeczkami MAN-TOU lub że świeżym białym
pieczywem.
Proporcje dla 2 osób
PowrótStrona Główna
Omlet po antylsku WESTERN OMELET (Jamajka)
8 jaj
ľ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
s łyżek wody
5-10 dkg posiekanego surowego boczku
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 duża świeża papryka pokrajana w małą kostkę
1. Jaja ubić z solą, pieprzem i wodą.
2. Boczek smażyć na średnim ogniu przez 5 min.
3. Skwarki przełożyć na talerzyk. Na patelni pozostawić 3-4 łyżki tłuszczu.
4. Ułożyć cebulę i paprykę, smażyć na małym ogniu przez 10 min., nie
dopuszczając do zrumienienia.
5. Wlać jaja i dalej smażyć na małym ogniu, gdy omlet zetnie się od spodu,
unieść szerokim nożem jego brzeg tak, aby reszta masy spłynęła na dno patelni i
smażyć dalej.
6. Omlet złożyć na pö.
7. Podawać posypany skwarkami z boczku i grzankami.
Proporcje dla 4 osób
PowrótStrona Główna
Omlet z ziemniakami i szynką TORTILLA DE PAPAS (Portoryko)
1/2 kg zgotowanych ziemniaków pokrajanych w cienkie talarki
1 cebula pokrajana w krążki
1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
10 dkg posiekanych parówek lub zwyczajnej
kiełbasy
10 dkg posiekanej szynki (dowolnie)
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 świeża papryka pokrajana w cienkie paseczki lub ketchup
6 jaj
1. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub w żaroodpornym naczyniu układać
warstwami : połowę ziemniaków; parówek, szynki, cebuli i groszku, doprawić
solą. Z drugiej połowy produktów - ułożyć kolejne warstwy.
2. Na wierzch wbić jaja.
3. Potrawę przybrać paseczkami papryki lub polać ketchupem
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez 25 min.
Proporcje dla 4-6 osób.
PowrótStrona Główna
Omlet hiszpański TORTILLA A LA ESPA'VOLA (Portoryko)
6 łyżeczek masła lub oleju jadalnego
1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w plasterki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
6 jaj
drobno posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek
1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz.
2. Ziemniaki układać warstwami posypując 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min.
3. Zdjąć pokrywkę i smażyć ziemniaki dalej przez 10 min.
4. Jaja ubić z resztą soli i pieprzu, wlać do. ziemniaków, lekko zamieszać.
5. Smażyć, aż jaja będą od dołu ścięte, wówczas ostrożnie przewrócić.
6. Podawać omlet przybrany zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, z surówka z
sezonowych jarzyn, w sosie, winegret.
Proporcje dla 3--4 osób
PowrótStrona Główna
Omlety z makaronem i serem TORTILLAS DE TALLARINES Y QUESO (Wenezuela)
3 jaja
1/2 szklanki utartego sera cheddar
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 szklanki ugotowanego makaronu (wstążki)
4 łyżki masła do smażenia
1. Jaja rozbić, wsypać ser, sól, pieprz, dodać makaron, dokładnie wymieszać.
2. Po 2 łyżki masy jajowej wlewać na małą patelnię z rozgrzanym masłem, smażyć
do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu.
3. Podawać na gorąco z zieloną sałatą lub sezonową sałatką.
Proporcje dla 2-3 osób
PowrótStrona Główna
Suflet ogrodowy GARDEN-SOUFFLE (Jamajka)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 mały ugotowany bakłażan lub kabaczek
1 łyżka ketchupu
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki soli
szczypta słodkiej papryki
1 szklanka utartego sera cheddar
ľ szklanki rozdrobnionej bułki
2 żółtka
2 białka
1. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, zamieszać, wlewać stopniowo mleko,
gotować do zgęstnienia, często, mieszając.
2. Dodać utarty bakłażan, ketchup, cebulę, ser, bułkę i żółtka, doprawić solą i
pieprzem, gotować aż się ser stopi, kilkakrotnie mieszając. zdjąć z ognia,
przestudzić.
3. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą jarzynową.
4. Włożyć do wysmarowanego wysokiego żaroodpornego naczynia.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez godzinę.
6. Podawać natychmiast z zieloną sałatą.
Proporcje dla 4-6 osób
PowrótStrona Główna
Jaja na twardo
Jaja umyć; jeżeli są silnie zabrudzone, pocierać solą i spłukiwać pod prądem
wody. Czyste jaja zalać zimną wodą i gotować powoli 6-8 minut od zawrzenia (lub
włożyć do wrzącej wody, odstawić na brzeg kuchni i pozostawić pod przykryciem,
aby się ścięły). Ugotowane jaja wybrać płaską łyżką cedzakową, włożyć do zimnej
wody, ostudzić, obrać czysto ze skorupek, resztki spłukać z jaj zimną wodą,
osączyć. Podawać jako zimną zakąskę do zimnych ostrych sosów, sałatki
majonezowej lub innej, do śledzi, a także do barszczu, chłodników, zupy
szczawiowej.
PowrótStrona Główna
Jaja faszerowane śledziem
5 jaj świeżych
2 dkg tłuszczu
2 dkg cebuli lub szczypiorku
3 dkg masła
1 śledź pocztowy
15 dkg czerstwego chleba
3 dkg czerstwej bułki
sezonowe przybranie
1/2 szklanki mleka
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, ostrożnie przekrajać wzdłuż na pół,
wybrać żółtka, białka odłożyć w połówkach. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć.
Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu (lub w sezonie użyć surowy
szczypiorek). Opłukać, namoczyć, sprawić i posiekać śledzia. Żółtka, bułkę
namoczoną i cebulę zemleć, wymieszać razem. Nałożyć to nadzienie do białek,
nadając połówkom kształt całego jaja Białko nieco ściąć z podstawy, aby jajo
pewnie stało. Chleb obrać ze skórki, pokrajać w cieniutkie kromeczki szerokości
i długości jaja, posmarować masłem. Na chlebie układać jaja, przybrać
sezonowymi dodatkami. Podawać na prostokątnym, szklanym półmisku, przybrane
sałatą zieloną lub rąbkiem liścia kapusty włoskiej.
PowrótStrona Główna
Jaja faszerowane szynką
5 jaj świeżych
przybranie sezonowe
20 dkg tłustej szynki lub karczku
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż, ostrożnie wybrać
żółtka, białka odłożyć w połówkach. Szynkę i żółtka zemleć, rozetrzeć, jeżeli
potrzeba, rozrzedzić nieco śmietaną i masą tą napełnić białka, nadając im
kształt całych jaj. Białko nieco ściąć z podstawy, aby jajo pewnie stało. Jaja
ułożyć na prostokątnym półmisku, przybrać dodatkami sezonowymi. Aby jaja nie
zsuwały się, pod każde jajo podłożyć łyżeczkę sałatki majonezowej.
PowrótStrona Główna
Jaja w sosie chrzanowym
5 jaj na twardo
sól
20 dkg gęstej młodej śmietany
cukier
4 dkg chrzanu startego
dodatki sezonowe do przybrania
ocet
Ugotować jaja na twardo. Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty chrzan,
sól, ocet i cukier do smaku (sos ma być słodkawo-kwaśny i ostry). Jaja ułożyć
na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok drugiego leżąco lub stojąco,
ostrym zakończeniem ku górze (aby jaja pewnie stały, ściąć nieco białka z
tępego końca jaja). Jaja oblać sosem, przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi i
posypać drobno krajaną zieleniną, zwłaszcza koperkiem lub porami; półmisek
przybrać listkami sałaty lub wyciętym rąbkiem z liścia kapusty (włoskiej).
PowrótStrona Główna
Jaja w sosie majonezowym
5 jaj na twardo
sezonowe przybranie
1/2 porcji sosu majonezowego
Ugotować jaja na twardo, obrać skorupki, ściąć nieco białka z podstawy jaja.
Sporządzić gęsty sos majonezowy z połowy ilości podanych w przepisie na
Ugotowane jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc je jedno obok
drugiego (leżąco lub stojąco, ostrym zakończeniem ku górze). Każde jajo oblać
łyżką gęstego sosu, resztę sosu nieco rozrzedzić i wylać na dno półmiska. Jaja
przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi i grzybkami z octu, korniszonami itd.,półmisek
przybrać listkami sałaty lub wyciętym rąbkiem kapusty włoskiej.
PowrótStrona Główna
Jaja w sosie musztardowym ze śmietany
5 jaj na twardo
cukier
20 dkg gęstej młodej śmietany
sól
3 dkg musztardy
dodatki sezonowe do przybrania
Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupki, ściąć nieco białka z podstawy jaj.
Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać musztardy, cukru i soli do smaku. Jaja
ułożyć jedno obok drugiego (leżąco lub stojąco ostrym zakończeniem ku górze).
Jaja oblać sosem, przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi i grzybkami z octu,
korniszonami itd; półmisek przybrać listkami sałaty lub wyciętym rąbkiem listka
kapusty (włoskiej).
PowrótStrona Główna
Jajka faszerowane rybą
4 jajka
10 dag wędzonego lub gotowanego dorsza
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
sól pieprz
natka pietruszki
8 małych kromek bułki (bagietki)
2 marynowane śliwki
Jajka ugotować na twardo. Kromki bułki przyrumienić w tosterze. Jajka - po
ostudzeniu w zimnej wodzie - przepołowić wzdłuż i wyjąć żółtka. Rybę drobno
posiekać razem z żółtkami, dodać śmietanę, majonez, pieprz oraz sól do smaku i
wymieszać. Białka ściąć odrobinę, żeby dobrze leżały, ułożyć na grzance, otwory
po żółtkach wypełnić przygotowaną masą. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki
i kawałeczkiem marynowanej śliwki.
PowrótStrona Główna
Klopsiki z jajek
6 jajek
4 ziemniaki
mała cebula
pół łyżeczki sproszkowanej kozieradki lub przyprawy curry
1,5 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki tartej bułki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól
4 jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrać i rozetrzeć
na purée. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na maśle, dodając kozieradkę albo
curry. Jajka posiekać drobno, zmieszać z ziemniakami i cebulą, posolić, dodać
posiekaną natkę pietruszki, wbić surowe jajko. Masę dokładnie wymieszać,
uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w tartej bułce, potem w
roztrzepanym jajku i jeszcze raz w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami.
PowrótStrona Główna
Omlet z karczochami i grzybami (Frittata di carciofi ai funghi)
Czas przyrządzania i gotowania - 20 minut.
4 młode karczochy
100 g grzybów borowików
6 jajek
1 łyżka tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz
Karczochy oczyścić z wierzchnich liści, kolce ściąć ząbkowanym nożem i pokroić
wzdłuż na cienkie ćwiarteczki. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć karczochy,
smażyć 5 minut, po czym dodać oczyszczone i pokrojone grzyby, wszystko posolić,
przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie zdjąć
pokrywkę, dodać do karczochów czosnek, odparować, jeśli to konieczne. Jajka
wbić do miseczki, posolić, wymieszać z tartym parmezanem i majerankiem i
dokładnie ubić. Następnie energicznie mieszając połączyć z pietruszką,
karczochami i grzybami. Ponownie rozgrzać patelnię z oliwą i wlać do niej
zawartość miseczki. Gdy omlet się zetnie, przewrócić go na drugą stronę. Smażyć
około minuty. Omlet podawać na drewnianym talerzu pokrojony w ćwiartki.
PowrótStrona Główna
Omlet z ziołami (Frittata di erbette)
Czas przyrządzania i gotowania - 25 minut.
60 g mieszanych ziół (świeża bazylia, natka pietruszki, tymianek, cząber, itp.)
80 g tartego parmezanu
1 drobno pokrojony por
1 łyżeczka suszonego majeranku
5 jajek
50 g masła
sól
czarny pieprz
Oliwę rozgrzać na patelni i poddusić na niej pokrojonego wcześniej pora. Po
chwili dodać zioła, przyprawić je solą, pieprzem, majerankiem i smażyć przez 5
minut. W miseczce roztrzepać jajka, wsypać ser i szczyptę soli, a następnie
przelać masę na patelnię z ziołami
i dokładnie wymieszać. Gdy jajka zaczną tężeć tworząc placek, należy je
przewrócić na drugą stronę, potrzymać jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Gotową
potrawę przełożyć na półmisek, pokroić na cztery części; można podawać zarówno
ciepłe, jak i zimne.
PowrótStrona Główna
Jaja w muszelkach
5--6 jaj
łyżka tłuszczu
3 dag sera szwajcarskiego
łyżka masła
sól
łyżka tartej bułki
łyżka posiekanego szczypiorku (naci pietruszki)
Muszelki posmarować tłuszczem, do każdej wbić po jaju, posolić, posypać utartym
serem, wstawić do gorącego piekarnika. Gdy jaja zetną się, wyjąć muszelki i po
wierzchu posypać zrumienioną bułeczką, zmieszaną z topionym masłem. Posypać
posiekanym szczypiorkiem lub nacią pietruszki. Podawać jako gorącą przekąskę na
okrągłym półmisku wyłożonym serwetą.
PowrótStrona Główna
Jaja zapiekane w sosie chrzanowym
6 jaj
łyżeczka posiekanej naci pietruszki
Sos chrzanowy:
10 dag chrzanu
2 łyżki tłuszczu
2,5 łyżki mąki
szklanka śmietany
pół szklanki rosołu (kostka przyprawy do zup)
żółtko
sól
cukier
ocet
Przygotować sos chrzanowy: mąkę zasmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem lub
rozpuszczoną w wodzie przyprawą i zagotować. Umyty chrzan oskrobać, zetrzeć na
tarce i wraz ze śmietaną dodać do rozprowadzonej zasmażki. Posolić, dodać
trochę cukru i octu do smaku, zaprawić żółtkiem i dokładnie wymieszać. Sos
powinien być gęsty. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokrajać w ćwiartki. Na
dno każdej muszelki włożyć trochę sosu i 4 ćwiartki jaja, pokryć resztą sosu,
wyrównać i zapiec w gorącym piekarniku.
PowrótStrona Główna
Jaja zapiekane w sosie pomidorowym
6 jaj
3 dag utartego sera szwajcarskiego (trapistów)
łyżka margaryny (masła)
1,5 szklanki sosu pomidorowego
Sos pomidorowy przyrządzić według przepisu. Przygotowanym sosem, który powinien
być gęsty, napełnić muszelki i do każdej wbić ostrożnie po jednym jaju.
Posolić, posypać utartym serem, pokropić stopionym tłuszczem i zapiec w gorącym
piekarniku.
PowrótStrona Główna
Zapiekanka z jaj z szynką
6 jaj
10 dag chudej szynki
3 dag utartego sera tylżyckiego (trapistów)
1,5 łyżki margaryny
1,5 szklanki sosu beszameloweyo
Przyrządzić sos beszamelowy, wymieszać go z szynka pokrajaną w wąskie paski i
nałożyć do muszelek. Do każdej muszelki wbić ostrożnie po jednym jaju. Posolić,
posypać utartym serem, pokropić stopioną margaryną i zapiec w gorącym
piekarniku. Muszelki podawać na półmisku wyłożonym serwetą.
PowrótStrona Główna
TORTILLA Z TUŃCZYKIEM
8 jaj,
mała puszka tuńczyków,
2 łyżki śmietanki,
sok z cytryny,
5 dag masła,
sól,
pieprz
Tuńczyka utrzeć ze śmietanką na jednolitą masę. Ubić jaja z solą oraz pieprzem
i przemieszać z pastą rybną. Masło rozpuścić na patelni, powoli rozgrzać, uważając,
by się nie przypaliło. Smażyć tortillę z obu stron. Jeść na gorąco lub zimno.
Można ją skropić sokiem z cytryny.
PowrótStrona Główna
TORTILLA Z LA CORUNII
8 jaj,
25 dag chudego boczku,
oliwa,
sól,
pieprz lub ostra mielona papryka,
natka pietruszki
Boczek krajać w kostkę i smażyć w niewielkiej ilości oliwy, dodać garść
posiekanej naci pietruszki. Z wytapianiem się tłuszczu, stopniowo zwiększać
ogień. Wysmażone kawałki boczku dokładnie osączyć z tłuszczu i wykładać na
talerz. Na patelnię wlać łyżkę oliwy. Następnie jaja ubić, posolić, posypać
papryką. Masę jajeczną wylać na mocno rozgrzaną oliwę, a gdy zacznie się ścinać
- ułożyć na wierzchu usmażony boczek. Kiedy jaja będą już całkowicie ścięte,
wyłożyć na talerz, a następnie podsmażyć z drugiej strony. Na wierzchu tortilla
powinna być sucha, a wewnątrz soczysta.
PowrótStrona Główna
TORTILLA Z MULAMI
8 jaj,
puszka muli,
5 dag masła,
nać pietruszki,
sól,
pieprz
Jaja ubić z solą, pieprzem i posiekaną nacią. Podgrzać masło na patelni (nie
przypalić). Wylać masę jajeczną, a gdy zacznie się ścinać, ułożyć na
powierzchni mule i wcisnąć w głąb masy. Kiedy jaja będą już całkowicie ścięte,
wyłożyć na talerz, a następnie podsmażyć z drugiej strony. Na wierzchu tortilla
powinna ma sucha, a wewnątrz soczysta.
PowrótStrona Główna
TORTILLA GÓRSKA
8 jaj,
25 dag suchej kiełbasy,
2 strąki czerwonej papryki,
strąk zielonej ostrej papryki,
łyżka oliwy,
sól
Kiełbasę obrać ze skóry i krajać w drobne plasterki. Paprykę oczyścić i
pokrajać w kostkę. W naczyniu o grubym dnie rozgrzać oliwę i dusić kiełbasę z
papryką na małym ogniu, dolewając po odrobinie wrzątku. Po uduszeniu ostudzić,
wymieszać z ubitymi jajami i usmażyć tortillę (po obu stronach).
PowrótStrona Główna
TORTILLA Z WARZYWAMI
8 jaj,
1 duży bakłażan,
1 mały kabaczek,
1 średnia cebula,
2 duże pomidory,
5 dag wędzonej polędwicy,
oliwa,
sól
Bakłażan, kabaczek, pomidory, cebulę oraz mięso krajać w małą kostkę. Na dużej
patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć wszystkie składniki; pod koniec
smażenia całość posolić. Ubić po dwa jaja, każdą porcję wymieszać z czwartą
częścią masy warzywnej i smażyć niewielkie tortille w małej ilości gorącej
oliwy.
PowrótStrona Główna
TORTILLA A LA IRUN
6 jaj,
10 dag chudego mięsa (bekonu lub polędwicy),
2 strąki świeżej papryki,
smalec lub oliwa,
10 dag świeżych grzybów (borowiki lub podgrzybki),
nać pietruszki,
bułka "paryska” (“angielka"),
sól
Mięso krajać w cienkie plasterki, grzyby i paprykę - w paseczki. Na patelni
rozgrzać smalec bądź oliwę i mięso, grzyby i paprykę smażyć na małym ogniu,
(najwcześniej mięso). Smażąc posolić, dodać paprykę, na koniec posypać posiekaną
nacią pietruszki. Jaja ubić z dodatkiem soli i polać nimi usmażone mięso z
grzybami, formując tortillę. Na innej patelni usmażyć trójkątne grzanki z
bułki. Po przewróceniu tortilli na drugą stronę wetknąć grzanki pionowo,
dzieląc tortillę na cztery części. Danie podawać
na gorąco.
PowrótStrona Główna
TORTILLA Z POMIDORAMI
8 jaj,
1 cebula,
4 duże ziemniaki,
3 duże pomidory,
8 dag smalcu,
sól
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę; cebulę posiekać; pomidory sparzyć,
obrać ze skórki, krajać w kostkę (wycisnąć sok i pestki). Rozgrzać smalec i
smażyć wszystkie składniki, zaczynając od ziemniaków. Kiedy będą miękkie, ubić
jaja z solą, wymieszać ze schłodzonymi ziemniakami i wyłożyć masę na patelnię.
Uformować tortillę i smażyć po obu stronach.
PowrótStrona Główna
TORTILLA KANARYJSKA
8 jaj,
1 średnia cebula,
3 duże pomidory (30 dag),
2 ząbki czosnku,
nać pietruszki,
świeży estragon,
oliwa,
sól
Cebulę drobno krajać i smażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem, posiekaną nacią
pietruszki i gałązkami świeżego estragonu. Gdy cebula jest szklista, dołożyć
pomidory (bez skórki, pestek i pokrojone w kostkę). Smażyć do powstania
jednolitej masy. Jaja ubić z solą i wylać na posmarowaną oliwą patelnię. Gdy
masa jajeczna zacznie się ścinać, smarować środek masą pomidorową, zagiąć ze
wszystkich stron brzegi do środka tak, by nadać kształt koperty. Następnie
przewrócić tortillę na drugą stronę i lekko podsmażyć.