O nas...

Masarnia „Sychta” powstała w 2010 roku, jednak historia firmy, a w szczególności działalności rolniczej jest bardziej odległa. Już dziadkowie obecnych właścicieli mieszkali w Miechucinie i tutaj prowadzili gospodarstwo rolne. Wierność tradycji i umiłowanie do pracy na roli przyczyniły się do tego, że kolejne pokolenia sukcesywnie powiększały i modernizowały gospodarstwo. Obecni właściciele – bracia Jan i Marian Sychta, przy zaangażowaniu rodziny wprowadzili wiele zmian, znacznie zwiększając produkcję roślinną co pozwoliło zwiększyć również tradycyjną hodowlę bydła i trzody chlewnej.

Masarnia Sychta

W 1990 r. rozpoczęto sprzedaż mięsa pochodzącego z własnego gospodarstwa w pierwszym sklepie firmowym na Hali Targowej w Gdyni. Kolejnym bardzo ważnym etapem była budowa rzeźni, która przechodziła trzykrotną modernizację w procesie dostosowania do standardów UE, tak aby ostatecznie w maju 2009 uzyskać uprawnienia do uboju mięsa wieprzowego i wołowego na rynek krajowy oraz Unii Europejskiej. Zarówno w rzeźni jak i masarni wdrożono system jakości HACCP. Ponadto hodowla, ubój, przetwórstwo oraz sprzedaż objęte są stałym nadzorem weterynaryjnym.

Masarnia Sychta

Pomimo wielu zmian, które podyktował rynek i wymogi Unii Europejskiej jedno jest u nas niezmienne – podtrzymywanie tradycji, która nakazuje nam produkować wyroby bez użycia środków konserwujących i ulepszaczy, oparte na dawnych kaszubskich recepturach, gdzie peklowanie odbywa się przy użyciu soli, naturalnych przypraw ziołowych oraz czosnku. Następnie wędliny wędzone są w tradycyjnej wędzarni nad ogniem w dymie, który powstaje ze spalania drewna olchowego i bukowego. Wszystko to sprawia że nasze wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, aromatem ziół i zapachem dymu.

Masarnia Sychta Sychta - Wierni Tradycji